Tarım danışmanı Lütfü Açar: İklim şartlarına göre üretim teknikleri değerlendirilmeli
TAR-DER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Ziraat Mühendisi Uzman Tarım Danışmanı Lütfü Açar, geride kalan üretim sezonunu değerlendirdi.
TAR-DER Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Açar, geride kalan üretim sezonunun kurak bir yıl döngüsünde gerçekleştiğini söyledi.
Kıraç koşullarda üretilen ürünlerde verim düşüklüğü yaşandığını kaydeden Başkan Açar, sezona ilişkin değerlendirmesinde; “Kurak geçen bir yaz döneminin ardından sonbahar döneminde kısmi yağışların düştüğü görüldü. Güzlük ürünler arasında yer alan hububat ekimleri zamanında yapıldı. Kanola ekimleri de gecikmeli de olsa yapıldı. Akabinde ciddi denilebilecek kurak bir kış dönemi ve mevsim ortalamalarının üzerinde ılık bir kış dönemi yaşandı. Kış döneminden sonra ve ilkbahar döneminde yağan yağmurlar tahıl ürünleri için kısmen faydalı oldu. Kurak koşullarda yazlık ekimler için ekim koşullarının oluştuğu görüldü. Akabinde kurak bir dönemle birlikte yaz sıcaklıkları tahıllarda erken olgunlaşma sonucu verim ve kalitede olumsuz etkilere neden olmuştur. Bölgemizin ikinci ana ürünü olan yağlık ayçiçeğinde ise çiçeklenme dönemindeki kuraklık ve sıcak hava nedeniyle ciddi bir verim kaybı yaşanmıştır. Aslında ılıman geçen kışın en belirgin göstergesinin kanola ekimleri olduğu söylenebilir. Kanola erken ekilmesi gereken bir bitkidir. Kışa güçlü bir kök yapısı ile girmelidir. Geç dönemde ekilen kanola kışa güçlü bir kök sistemi ile girmezse kış soğuklarından etkilenir. Bu anlamda bölgemizdeki kurak koşullar nedeniyle kanola ekimleri geç yapılmıştır. Geç ekilen kanolanın kış soğuklarından zarar görmediği gözlemlendi” dedi.
Tarımsal faaliyeti etkileyen temelde iki ana faktör olduğuna dikkat çeken Başkan Açar, “Bunlardan ilki iklim, diğeri ise üretim teknikleridir. Üretim teknikleri bölgesel iklim yapısına uygun olarak gelişir. Bunun sonucunda da üretim tecrübeleri bu doğrultuda oluşuyor. Aslında süreç içerisinde meydana gelen iklim değişikliklerinin bir anlamda üretim tekniklerinin de değerlendirilmesi gerektiği görülmektedir. Nitekim son yıllarda hem ülkemiz coğrafyasında hem de dünya genelinde çeşitli nedenlere bağlı olarak ciddi iklim değişiklikleri yaşandığı gözlemlenmektedir.” dedi.
Yeni üretim sezonunun başlayacağı önümüzdeki günlerde ekim teknikleri ile birlikte değişen iklim koşullarının etkilerinin de dikkate alınarak değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Açar, üreticilerden değişen iklim koşullarına göre üretim tekniklerine yönelik tedbirler almalarını istedi.