17 Temmuz’da Boeing gazetecilere verdiği demeçte, 787 teslimatını yeniden başlatmaya “çok yakın” olduğunu söyledi.
FAA, izinle ilgili soruları Boeing’e yönlendirdi. Şirket, “Mevcut sertifikalar hakkında yorum yapmıyoruz” dedi.
Boeing Cuma günü onayı onaylamadı, ancak “787 teslimatlarına devam etmek için FAA ve müşterilerimizle şeffaf bir şekilde çalışmaya devam edeceğini” söyledi.
Boeing, iki yıldan fazla bir süredir 787 üretimiyle ilgili sorunlar yaşıyor. Eylül 2020’de FAA, bazı 787 jet uçağında “üretim kusurlarını araştırdığını” söyledi.
2018 ve 2019’daki iki ölümcül 737 MAX kazasının ardından FAA, Boeing’i daha yakından inceleme ve Boeing’e uçak sertifikasyonu için daha az sorumluluk verme sözü verdi.
Boeing, FAA’nın önerilen inceleme yöntemiyle ilgili endişelerini dile getirmesinin ardından 787’nin teslimatlarını askıya aldı. FAA yeni bir sorun belirledi ve hizmet içi uçakların üretim sorunlarını ele almak için Temmuz 2021’de iki uçuşa elverişlilik yönergesi yayınladı.
Boeing Baş Finans Sorumlusu Brian West, bu hafta bir yatırımcı çağrısında, 120 787 envanterine sahip olduğunu ve “onları teslimata hazırlamak için gerekli yeniden çalışmayı tamamlamada ilerleme kaydettiğini” söyledi. Boeing “çok düşük bir maliyetle üretim yapıyor ve teslimatlar devam edene kadar bunu yapmaya devam edeceğiz, zamanla kademeli olarak ayda 5 uçağa geri döneceğiz.”
Uçak üreticisi, tekrar durmadan önce beş aylık bir aradan sonra ancak Mart 2021’de teslimatlara yeniden başladı. Onay, FAA ile yapılan uzun görüşmelerden sonra Cuma günü geldi.
Düzenleyici, Boeing’in “yeni 787 depolama alanında büyük ölçekli operasyonlar gerektiren sağlam bir yeniden çalışma programına sahip olduğunu” ve “Boeing’in teslimat süreçlerinin sürdürülebilir olduğunu” söyledi.
FAA, Şubat ayında “Boeing’in kalite kontrol ve üretim süreçlerinin FAA tasarım standartlarını karşılayan 787’ler üretmeye devam edeceğinden” emin olana kadar uçuşa elverişlilik sertifikaları verme yetkisini elinde tutacağını söyledi.
Ajansın o zamanki yöneticisi Steve Dixon, Şubat ayında Reuters’e, FAA’nın Boeing’den “üretim süreçlerine sistematik bir çözüm” istediğini söyledi.
Ocak ayında Boeing, 787 teslimat gecikmeleri ve müşteri tavizleri nedeniyle 3,5 milyar dolarlık bir ücretin yanı sıra üretim kusurları ve ilgili onarım ve denetimlerden kaynaklanan olağanüstü üretim maliyetlerinde 1 milyar dolar açıklamıştı.